Sosyal Medya

Coğrafyamız

"YPGÂ’ye var bize yok"

Halep’in kuzey kırsalında savaşan Suriyeli muhalif gruplardan olan Türkmen Sultan Murat Tümeni’nin siyasi büro sorumlusu ABD’yi muhaliflere eşit destek vermemekle suçluyor.



Suriyeli muhalif gruplar Halep’in kuzeyinde zor günler yaşıyor. Rus uçaklarının bombardımanı ve Ä°ran destekli Esed güçleri, her geçen gün Türkiye sınırındaki Bab El Selame kapısına biraz daha yaklaşıyor. Bu kritik süreçte, Batı'nın kendilerine yeterli desteÄŸi vermediÄŸinden yakınan Suriyeli muhalifler, durumun YPG için farklı olduÄŸunu söylüyor. 

Al Jazeera’ye konuÅŸan Sultan Murat Tümeni siyasi büro sorumlusu Muhammed El Åžemali, eskiden Suriye polis teÅŸkilatında albay rütbesinde görev yapıyordu. Ona göre, Amerika’nın bölgedeki gruplara eÅŸit mesafede olmayışı, gelecekte daha da büyük sorunlara yol açacak:

"Amerika’nın Sultan Murat Tümeni’ne ve diÄŸer Suriyeli muhalif gruplara verdiÄŸi destek, YPG’ye verdiÄŸi destek ile karşılaÅŸtırılamaz. Ben burada cephane desteÄŸinden bahsetmiyorum. Büyük resimdeki siyasi ve lojistik destekten bahsediyorum. YPG’ye doÄŸrudan Amerikan askerileri eÄŸitim veriyor, silah veriyor. Subayları ve uzmanları sahada onlara danışmanlık yapıyor. Onlara stratejiler ve planlar hazırlıyorlar. Amerikan uçakları YPG’ye çok ciddi hava desteÄŸi saÄŸlıyor. Adil olmayan bu tutum, bölgenin doÄŸal dengelerini YPG lehinde bozuyor. Hem nüfus, hem de güç açısından."

Şemali, bölgedeki çatışmalarda YPG ve muhaliflere verilen hava desteğinin bile farklı olduğunu savunuyor:

"YPG bir yandan Esed ve Rusya ile iÅŸbirliÄŸi içinde, diÄŸer yandan da Amerika’dan büyük destek alıyor. IŞİD’e karşı ilerledikleri zaman hem Rus hem de Amerikan hava desteÄŸinden faydalanıyorlar. Muhaliflere karşı savaÅŸtıkları zaman da Rus uçakları onlara yardım ediyor. Özgür Suriye Ordusu çatısı altındaki muhalifler ise, YPG’ninkilere eÅŸit olmayan imkânlarla hem IŞİD hem de Esed güçleri ile çatışmak zorunda kalıyor."

 

ABD Başkanı Obama'nın özel temsilcisi olan Brett McGurk geçtiğimiz Ocak ayı sonunda Kobani'yi ziyaret etti. [Fotoğraf :Sosyal medya]

 

"YPG üç tarafa birden çalışıyor"

Åžemali’ye göre YPG, hem Rusya, hem Amerika, hem de Esed güçleri ile iÅŸbirliÄŸi içinde. Åžemali, Halep’in kuzeyindeki çatışmalarda YPG’nin, HSÖ ile ateÅŸkes halinde olduÄŸu bölgelerde saldırıya geçmesini, Esed güçleriyle koordineli bir harekât olarak deÄŸerlendiriyor:

"Stratejik Menneh havaalanın ele geçirilmesi, ÅŸu aÅŸamada Esed güçleri için büyük önem taşıyor. Halep’in kuzey batısında ve Azez’in hemen güneyinde yer alan askeri Menneh havaalanı, Esed güçlerinin eline geçerse Halep-Öncüpınar arasındaki otoyol tamamen kesilmiÅŸ olacak. Esed güçleri, YPG ve müttefikleri CeyÅŸ El Süvvar arasında, buranın alınması için iÅŸbirliÄŸi olduÄŸunu görüyoruz. YPG’nin Esed güçlerinin ilerleyiÅŸinden faydalanarak, ÖSO ile ateÅŸkes halinde oldukları Meranaz, Dercmel gibi köylere saldırarak onları kendi denetimine alması, bu iÅŸbirliÄŸini ortaya koyuyor."

"Yeni bir göç dalgası kaçınılmaz"

Rusya ve Ä°ran’ın Esed’e olan desteklerini arttırdıkları bir dönemde batılı ülkelerin kendilerini geri çekmesinin muhalifler için tam bir hayâl kırıklığı olduÄŸunu belirten Åžemali, cephe hakkında konuÅŸurken umutsuz:

"Esed güçlerinin burayı ele geçirmesi, Halep’in kuzey kırsalında bir insani felakete yol açacak. ABD ve batının pasif tavrı yüzünden Suriyeli siviller Esed, DAÄ°Åž (IŞİD) ve YPG’nin baskısı altına girmek zorunda kalacaklar. Sivillerin bu durumda zulümden kaçmak için Türkiye’den baÅŸka sığınağı kalmayacak. On binlerce sığınmacının Kilis’e yönelmesi de Türkiye’nin yine göçmen baskısı altında olması anlamına geliyor."

Åžemali, Nubul ve Zehra üzerindeki kuÅŸatmanın Esed güçlerince kaldırılmasından sonra çok kritik bir eÅŸiÄŸe gelindiÄŸini söylüyor. Sultan Murat Tümeni siyasi büro sorumlusu, nihai amacın Halep’in Türkiye ile bağını kesmek ve Bab El Selame sınır kapısını ele geçirmek olduÄŸunu söylüyor. Böylece Esed rejimi ülkeyi kuzeyden güneye kateden M5 karayolunu tamamen kontrol edecek ve muhaliflerin denetimindeki, ülkenin ikinci büyük kenti olan, Halep’i tam olarak kuÅŸatma altına almak için önemli bir aÅŸamayı tamamlamış olacak. 

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.